Netwerkbeveiliging

Vandaag de dag is netwerkbeveiliging van cruciaal belang. Mensen, zowel privé gebruikers als bedrijven, staan vaak niet stil bij de risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van een online verbinding en wat de mogelijke impact kan zijn.

De horrorverhalen over bedrijven die een hack meemaakten komen helaas steeds vaker voor. De gevolgen hiervan zijn voor bedrijven vaak niet te overzien. Bedrijfsgevoelige data kan verdwijnen of uitlekken en het personeel is vaak lange tijd technisch werkloos.

In veel bedrijven is er wel een firewall geïnstalleerd, maar vaak wordt daarbij heel wat potentieel onbenut gelaten of is deze niet optimaal ingesteld.
Maar naast een firewalls zijn er natuurlijk ook nog andere opties die u als bedrijf kan overwegen. Hieronder kan u enkele voorbeelden terugvinden.

Firewall

Een firewall is een courant begrip in de IT wereld, maar wat doet dit nu precies? Dit is een toestel die zorgt voor bescherming van het netwerk tegen misbruik van buitenaf. Zo kan een (goed ingestelde) firewall u beschermen tegen aanvallen van hackers of andere cyberaanvallen. Ook het internetverkeer kan hiermee gemonitord en gecontroleerd worden. Op die manier beschermt u uw netwerk en computers ook tegen uitbraken van computervirussen, spyware en andere zaken die gevaar met zich meebrengen. Het spreekt dan ook voor zich dat in elk bedrijf een goed geïnstalleerde firewall een basisvereiste is.

Backups

Backups zorgen ervoor dat cruciale data binnen uw bedrijf altijd veilig is. Vaak wordt er gewerkt met een degelijke NAS met redundante schijven – dit wil zeggen als een harde schijf het zou begeven dat de andere het onmiddellijk overneemt – en een off-site backup. Dit is essentieel om belangrijke data niet te verliezen. Zo kan u uw bestanden terugkrijgen als iemand ze per ongeluk verwijderde. Of in een echt doemscenario, bij een brand bijvoorbeeld, hoeft u zich niet nog extra zorgen te maken over verloren data.

VPN

VPN staat voor Virtual Private Network. Dit wil zeggen dat u een beveiligde verbinding opzet over het internet tussen twee bestaande netwerken. Op deze manier kan u bijvoorbeeld van thuis inloggen op het netwerk van het bedrijf, zo kan u aan de documenten die op de servers van het bedrijf staan, maar geniet u ook van de extra beveiliging van het bedrijfsnetwerk. Dit kan ook gebruikt worden om vanop afstand camera’s of gegevens te raadplegen.

Voor sommige bedrijven kan dit ook interessant zijn om meerdere vestigingen met elkaar te verbinden op een veilige manier.

Wilt u uw bedrijf beter beveiligen tegen een cyberaanval?